Dia a dia anem recollint noticies, informacions, dades que posen de manifest la profunditat de la crisi que estem vivint. Una crisi que possiblement no tan sols sigui econòmica, segur que també de valors, personals i culturals.

 

Es diu que els temps de crisi són dolents per a la cultura. Crec en aquest afirmació, ja que és en aquests moments quan els pressuposts en cultura dels governs centrals, autonòmics i locals es redueixen a la mínima expressió. D’igual manera passa amb els pressuposts privats que es dediquen a la cultura.

 

Però crec que és necessari donar la volta a aquesta concepció. I com? Us preguntareu. La resposta no és gens fàcil, però passa per posar de manifest els valors del Patrimoni Cultural i potenciar-los al màxim. Ara és el moment de projectar i crear. De realitzar noves propostes que des del Patrimoni Cultural aportin beneficis a les comunitats que aposten per ell. Per això és necessari projectar actuacions globals i integradores que valorin la potencialitat d’un conjunt d’elements més enllà d’un gran contenidor sense relació amb l’entorn.

 

Què pot oferir el Patrimoni Cultural en aquests moments?

 

-         Pot ser una eina de desenvolupament econòmic, social i cultural d’un territori. Potenciar i activar el patrimoni cultural repercuteix positivament en totes les dimensions del dia a dia d’un territori. Un projecte ha de tenir capacitat de generar beneficis a nivell educatiu, cultural, social i econòmic.

-         Medi per a l’estudi, conservació, sensibilització i difusió de les expressions culturals d’un territori. El Patrimoni Cultural ha de ser un agent proactiu que participi i col·labori en benefici del territori.

-         Ha de permetre conèixer un territori més enllà del seu entorn geogràfic. Els projectes culturals afavoreixen la mobilitat cultural y permet generar dinàmiques que van més enllà del propi entorn.

-         El Patrimoni Cultural permet crear i fomentar identitats culturals. Els projectes poden ser un espai de trobada i han de ser capaços de promoure el coneixement i la identificació de la gent amb el seu territori.

-         Promoure el turisme cultural: la dinamització del Patrimoni Cultural ha de permetre la creació de productes turístics i culturals que incideixen positivament en l’arribada de visitants a un territori.


Aquí s’exposen alguns exemples de com el Patrimoni Cultural pot participar i col·laborar en una millor sortida per aquests moments. Només comentar que molts d’aquests exemples són totalment aplicables a Masquefa. Com ja vaig comentar en un altre moment, Masquefa és un territori cultural desconegut. Treballem per posar-lo en valor!