Com cada any, una vegada finalitzada la Festa Major arriba el moment de les valoracions i sobretot de les opinions. Cada any és així, però aquest any el debat s’ha fet públic i notori.

Just després de finalitzar la Festa Major s’obria un grup de discussió a Facebook amb el nom Jo també penso que la Festa Major de Masquefa és una merda. L’evolució d’aquest grup ha estat molt interessant, a dia d’avui té 262 seguidors i la participació és alta, continua i en la majoria dels casos constructiva. La mateixa pàgina té un fòrum obert amb diverses discussions que es poden seguir i on es poden afegir comentaris.

Aquest fet posa de manifest que hi ha un descontent general amb la Festa Major de Masquefa tal i com s’està desenvolupant actualment. Entre els aspectes més criticats hi ha la falta de participació en l’organització de la Festa, la poca diversitat d’actes, falta d’alternatives per a públics joves (i no tan joves)... En definitiva es planteja un canvi de model que tard o d’hora s’haurà d’abordar.

L’únic però a tot aquest moviment és que el canal de comunicació utilitzat és internet. Això no implica cap problema normalment, però en aquest cas, que es tracta d’un tema de participació ciutadana, cal posar de manifest que internet és una eina que no arriba a tothom, i que un sector de la població important es queda sense veu. De totes maneres fins i tot per això apareix una solució. Sembla que de les aportacions fetes, la conclusió és que s’hauria d’organitzar un comissió que treballi la Festa Major. Em sembla correcte, així d’aquesta manera, tots els sector de la societat que vulguin podran participar en directe.

En tot això, quina és la meva opinió?

Des del meu punt de vista Masquefa és una societat oberta, plural i tranversal. Aquesta és una situació que no té discussió.. Des d’aquest punt de vista podem ser capaços de construir una millor Festa Major. La problemàtica està en que la Festa Major no és del tot oberta i no és transversal socialment. I a Masquefa tenim exemples de festes molt participatives i transversals... per exemple el carnestoltes.

Com ja he comentat anteriorment, una de les conclusions a que s’arriba al Facebook és que cal organitzar una comissió de Festa Major oberta i participativa. Per a mi és una bona idea. Però crec que abans s'hauria de fer una reflexió més a fons. La comissió és una bona eina quan es té una idea clara del model de Festa Major, és a dir, un esquema bàsic del que ha de ser la Festa, dels seus eixos, de com s’organitza, com es participa, a qui va dirigida...

Davant d'aquesta situació penso que abans de crear la comissió s'ha d'avaluar la Festa Major. Com ha estat? Com és? Com volem que sigui? Com ho fan en altres poblacions? Quins són els eixos bàsics? A més aquesta avaluació s’ha de fer analitzant la societat masquefina i coneixent la seva diversitat. Possiblement és una opció més lenta i que requereix una visió més àmplia de Masquefa... però crec que és indispensable fer aquesta avaluació. Només d'aquesta manera podem tenir una visió global i un model que posteriorment permetrà dibuixar l'esquema bàsic d'una nova Festa Major
.

Per finalitzar una reflexió: La Festa Major és patrimoni cultural, el nostre patrimoni cultural. És un dels elements que identifica la nostra societat. Si la societat canvia, és normal que la visió sobre el nostre patrimoni també ho faci. Per a que la Festa Major continuï sent el nostre patrimoni, cal treballar-la, cal repensar-la i cal adaptar-la a la societat, a la vegada que mantenir aquells aspectes que la defineixen i la diferencies d’altres festes majors.

Espero que aquestes aportacions siguin de vostre interès.

Salutacions!
 
Daniel Gutiérrez.