Sovint tractem el patrimoni cultural com a fet del passat, de la historia, d’allò que va ser un territori, per tant, com un fet que hem de conservar i conèixer. Però, la meva pregunta és, només conservar i conèixer?

 

La meva resposta és NO. És molt més. El patrimoni cultural és una eina de desenvolupament econòmic, social i cultural per a un territori. Potenciar i activar el patrimoni cultural repercuteix positivament en totes les dimensions del dia a dia i genera beneficis a nivell educatiu, cultural, social i evidentment, econòmic. Per tant podríem dir que si activem el patrimoni, podem dinamitzar el territori.

 

Pot ser el patrimoni cultural una eina de desenvolupament per Masquefa?

Des del meu punt de vista, SI! Com es va explicar en un article anterior (http://www.amasquefa.com/html/public/portal?showContent=SECCIONS&content=15378), Masquefa és un territori cultural. Només cal donar una volta pels carrers o pels voltants del poble per veure que és plena de béns patrimonials. Molts d’aquests elements, construccions del passat, han quedat de manera atemporal i han perdut el seu sentit originari: camins que no porten enlloc, masies adaptades a nous usos, recintes industrials adaptats a l’oci i l’ensenyament, boscs cultivats... Altres són elements que encara avui en dia estan a ple rendiment: edificis civils, religiosos, folklore... En altres elements encara no s’han descoberts els usos passats i cal definir els futurs: jaciments arqueològics, espais públics, tradicions, fonts documentals...

 
Què podem fer?

És necessari tornar a situar aquests elements per a que tinguin un sentit en el temps i l’espai. És necessari contextualitzar la seva aparició i el seu significat per a que formin part del nostre patrimoni cultural i tinguin sentit i funcionalitat en l’actualitat. Això s’aconsegueix coneixent-los, catalogant-los i posant-los en valor.

 

Com aconseguim aportar beneficis socials, culturals, educatius i econòmics?

Hi ha moltes maneres d’actuar sobre el patrimoni cultural per a que sigui beneficiós a una comunitat. Segurament caldria parlar d’accions transversals i d’ampli espectre que abracin aspectes importants com l’educació, la societat, la cultura i l’economia.

 

Concretant una mica més, poso l’exemple del turisme. Hom pot pensar que a Masquefa no tenim turisme. Aquesta és una visió falsa. A Masquefa ens visiten a l’entorn de 10.000 persones a l’any, per una banda gràcies al treball del CRARC i per l’altra gràcies al treball d’agents públics i privats. Podem ampliar l’oferta i que aquesta sigui d’interès? SI! Com ja s’ha explicat som un territori cultural.

 

Una acció positiva en aquest sentit seria promoure un Pla de Dinamització Turística que posi en valor les potencialitats de Masquefa i estudiï la creació de productes turístics entorn el patrimoni cultural i natural que incideixin positivament en l’arribada de visitants al municipi.

 

Treballant d’aquesta manera, el patrimoni cultural passa a ser una eina de desenvolupament local que aporta beneficis a la comunitat.

 

Daniel Gutiérrez

Consultor en Patrimoni Cultural

www.diagnosiscultural.com

Urbanisme i Patrimoni Cultural