aMasquefa

Regalos Originales   
Pàgina principal >> General >> Mascotes amb data de caducitat

Mascotes amb data de caducitat

aMasquefa.com
17/08/2008

Comparteix
Rèptils i amfibis exòtics se sumen a la llista d'animals de companyia que s'abandonen a l'estiu.

Tortugues exòtiques, caimans, serps i iguanes s'han convertit, en els darrers anys, en animals de companyia. Què passa durant l'estiu? Només al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), situat a Masquefa, «arriben cada cap de setmana durant els mesos forts una cinquantena d'animals; la majoria són tortugues exòtiques», segons assegura el director científic de l'espai d'acollida, Albert Martínez. Lamenta i a la vegada denuncia que hi hagi gent que els «abandona» al camp i recorda que està penalitzat. Al centre viuen ara uns 2.000 animals exòtics i autòctons, però només aquests últim es poden reintroduir.

Martínez fa una reflexió en veu alta: «És lògic tenir un caiman a casa? I una tortuga mossegadora o una serp?». Creu que la tinença d'aquest tipus d'animals no és un tema legal sinó que recau en «l'ètica i la coherència». Aquest és un dels missatges que repeteixen al centre cada cop que un grup d'escolars els visita. «Si vols tenir una mascota d'aquest tipus, has de ser responsable», diu Martínez. Els rèptils i amfibis que arriben al CRARC ho fan per diferents motius i vies. És habitual que els propietaris mateix aprofitin que el centre obre els caps de setmana al públic per portar-hi l'animal. Els motius que es donen són diversos. Ben sovint, com explica Martínez, els animals s'han fet massa grans i no els poden mantenir a casa. Altres vegades, comproven que és un animal agressiu i que, per exemple, mossega. «Alguns dels propietaris venen a visitar les seves antigues mascotes», afegeix. Fa una recomanació: «Abans de comprar s'ha d'estar ben informat. No val a dir: ‘El puc pagar, doncs me l'emporto'».

Els Agents Rurals, els Mossos d'Esquadra, el Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil i les policies municipals són l'altra via d'entrada més habitual. «Normalment, quan es troben una serp o un cocodril, ens truquen i hi anem», comenta Martínez. L'any passat, per exemple, van recollir un caiman al Besòs i l'anterior un cocodril al pantà de Can Borrell. Si es fes, però, un rànquing dels animals que arriben al centre, les tortugues exòtiques (sobretot les de Florida) ocuparien el primer lloc, seguides d'iguanes, camaleons, serps, caimans i serps perilloses. «Recollim més o menys un cocodril cada any i que recordi només ens hem trobat amb una serp verinosa», explica. Val a dir que no sempre s'abandonen aquests animals. En molts casos, sobretot quan es tracta de serps, s'escapen. El centre forma part d'una «xarxa» amb vuit més de característiques semblants que també treballen en la recuperació d'animals. Entre aquests hi ha, per exemple, el Centre de Recuperació de Fauna Salvatge Torreferrussa (especialitzat en aus), a Santa Perpètua de Mogoda, i la Fundació per a la Recuperació d'Animals Marins (CRAM), a Premià de Mar.

ESPAI AMB HISTÒRIA

El centre té un bagatge considerable. L'espai actual va obrir l'any 1997 a Masquefa, a instàncies de l'Ajuntament i alguns voluntaris del poble. Amb els anys s'ha professionalitzat. És, a més, el centre de referència «a Catalunya i l'Estat» pel que fa no solament a la protecció i recuperació d'amfibis i rèptils, sinó també a la formació en aquesta matèria. Les instal·lacions han hagut de créixer els últims anys per l'increment de l'activitat. Amb un exemple n'hi ha prou: fa deu anys, rebien uns 300 animals l'any (val a dir que també s'hi inclouen rèptils i amfibis autòctons) i ara, més d'un miler. Mentre els animals autòctons, gràcies a diferents convenis de col·laboració, poden ser reintroduïts, la majoria dels exòtics s'hi han de quedar. S'han fet alguns intents per arribar a acords de col·laboració amb els països d'origen, però de moment no ha estat possible. Una altra sortida són les adopcions: «Se'n porten un centenar cada any: la majoria tortugues, però mai d'espècies protegides».El centre es manté gràcies a beques, als ajuts que arriben de les administracions i a les visites. De fet, les instal·lacions estan preparades per als escolars i persones interessades en aquests amfibis i rèptils. Es poden veure, per exemple, tortugues gegants de l'Africà, iguanes, cocodrils, llangardaixos i serps. Les instal·lacions, però, són limitades. Per això, restringeixen l'arribada d'iguanes, perquè no tenen prou espai, i no deixen que les tortugues exòtiques es reprodueixin.

Font: www.vilaweb.cat

Encara no hi ha comentaris ... i si hi dius la teva?

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 

Maig2024

DlDmDcDjDvDsDg
29300102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930310102

Activitats recomanades:



acpg





  Un producte de:

www.aMartorell.com