aMasquefa

Regalos Originales   
Pàgina principal >> Articles d'Opinió >> El desenvolupament del Patrimoni Cultural en temps de crisi
Article realitzat per: Dani Gutiérrez

Dia a dia anem recollint noticies, informacions, dades que posen de manifest la profunditat de la crisi que estem vivint. Una crisi que possiblement no tan sols sigui econòmica, segur que també de valors, personals i culturals.

 

Es diu que els temps de crisi són dolents per a la cultura. Crec en aquest afirmació, ja que és en aquests moments quan els pressuposts en cultura dels governs centrals, autonòmics i locals es redueixen a la mínima expressió. D’igual manera passa amb els pressuposts privats que es dediquen a la cultura.

 

Però crec que és necessari donar la volta a aquesta concepció. I com? Us preguntareu. La resposta no és gens fàcil, però passa per posar de manifest els valors del Patrimoni Cultural i potenciar-los al màxim. Ara és el moment de projectar i crear. De realitzar noves propostes que des del Patrimoni Cultural aportin beneficis a les comunitats que aposten per ell. Per això és necessari projectar actuacions globals i integradores que valorin la potencialitat d’un conjunt d’elements més enllà d’un gran contenidor sense relació amb l’entorn.

 

Què pot oferir el Patrimoni Cultural en aquests moments?

 

-         Pot ser una eina de desenvolupament econòmic, social i cultural d’un territori. Potenciar i activar el patrimoni cultural repercuteix positivament en totes les dimensions del dia a dia d’un territori. Un projecte ha de tenir capacitat de generar beneficis a nivell educatiu, cultural, social i econòmic.

-         Medi per a l’estudi, conservació, sensibilització i difusió de les expressions culturals d’un territori. El Patrimoni Cultural ha de ser un agent proactiu que participi i col·labori en benefici del territori.

-         Ha de permetre conèixer un territori més enllà del seu entorn geogràfic. Els projectes culturals afavoreixen la mobilitat cultural y permet generar dinàmiques que van més enllà del propi entorn.

-         El Patrimoni Cultural permet crear i fomentar identitats culturals. Els projectes poden ser un espai de trobada i han de ser capaços de promoure el coneixement i la identificació de la gent amb el seu territori.

-         Promoure el turisme cultural: la dinamització del Patrimoni Cultural ha de permetre la creació de productes turístics i culturals que incideixen positivament en l’arribada de visitants a un territori.


Aquí s’exposen alguns exemples de com el Patrimoni Cultural pot participar i col·laborar en una millor sortida per aquests moments. Només comentar que molts d’aquests exemples són totalment aplicables a Masquefa. Com ja vaig comentar en un altre moment, Masquefa és un territori cultural desconegut. Treballem per posar-lo en valor!

[ Fer comentari ]

eva
27/05/2010
18:07

Estic totalment d'acord amb els teus arguments. Sobretot com el Patrimoni Cultural pot ajudar-nos en temps de crisi econòmica. Pot ser perquè tu ets arqueòleg i jo sóc llicenciada en clàssiques. Eva Sastre medionapassatpresentifutur.blogspot.com

02/06/2010
15:10

Hola Dani: La meva adreça electrònica és: esastre@xtec.cat/esastremulet@gmail.com. Com diu J.F. Mira a la revista EL TEMPS de 25 de maig, i ha molts "provincians del temps" per als qui només compta i val el seu present i no creuen que la preservació del passat i la preparació del futur són la substància mateixa de la condició humana. Fins aviat Eva

[ Fer comentari ]

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405

Activitats recomanades:



acpg





  Un producte de:

www.aMartorell.com