aMasquefa

Regalos Originales   
Pàgina principal >> Articles d'Opinió >> TIC i patrimoni cultural a Masquefa: és necessari descobrir la identitat cultural
Article realitzat per: Dani Gutiérrez

Benvolguts/des
 

En els darrers mesos Diagnosis Cultural Consulting i aTotArreu.com  treballem en el desenvolupament de nous productes basats en les TIC per la millora de l’experiència en la interpretació del patrimoni cultural.

Últimament es desenvolupen diferents línies de projectes entorn la interpretació del patrimoni cultural a través de les TIC (QR, realitat augmentada, googleplaces, googlemuseums….). Aquests projectes pretenen apropar el públic a col·leccions, facilitar l’ús educatiu dels recursos culturals o bé desenvolupar eines destinades a l’ús turístic i/o comercial del patrimoni cultural.
 

Molts dels projectes que van sorgint tenen una bona base (exemples exposats anteriorment), però hi ha d’altres (que no fa falta comentar) que presenten un dèficit important en relació a l’avaluació i diagnòstic del que pretenen interpretar. I això és un greu error.

En relació al patrimoni cultural és important, quan es desenvolupen projectes educatius, culturals, socials o turístics, avaluar, diagnosticar ... CONÈIXER l'entorn que es busca interpretar. I si es treballa amb les TIC això és més important. No es pot interpretar un territori i els seus elements sense abans diagnosticar i posar en valor quins són els seus elements claus, els discursos que permeten explicar el conjunt, la globalitat. Difícilment podem interpretar sense conèixer la identitat cultural d'un territori, un espai o un conjunt definit.

Establir la identitat cultural d'un espai s'aconsegueix a través d'un diagnòstic patrimonial, és a dir un estudi del patrimoni cultural material i immaterial que presenta els següents objectius:

- Posar en valor, potenciar i fomentar el patrimoni cultural.

- Establir una dimensió global i transversal a través de les diferents sensibilitats existents: la cultura, l'educació, la societat, l'economia i el turisme.

- Proposar un model de desenvolupament i dinamització sostenible on els recursos (el patrimoni cultural) i la manera de treballar sobre aquests (l'experiència que s'aporta als ciutadans) comporti una millora de les condicions de vida de la comunitat que sustenta el patrimoni cultural.

A Masquefa, la interpretació del patrimoni cultural a través de les TIC ens obre unes portes interessants que podem aprofitar. Esteu d’acord? Això si, també cal realitzar una reflexió que permeti descobrir la identitat cultural de Masquefa per tal que faciliti la creació de discursos estructurats i viables que afavoreixin a tota la comunitat.

 

 

Daniel Gutiérrez Espartero
Consultor en Patrimoni Cultural
dgutierrez@diagnosiscultural.com
937789993 / 626420510
www.diagnosiscultural.com

Encara no hi ha comentaris ... i si hi dius la teva?

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405

Activitats recomanades:



acpg





  Un producte de:

www.aMartorell.com