aMasquefa

Regalos Originales   
Pàgina principal >> Articles d'Opinió >> Polítiques culturals i governança local (també a Masquefa)
Article realitzat per: Dani Gutiérrez

Hola a tots i totes,

Fa una mica més d’un any a Masquefa celebràvem la Fira Medieval, i ja en aquells moments molts ciutadans vam entendre que els objectius previstos no s’aconseguirien. A través d’un article publicat en varis mitjans ja es va explicar que és necessari planificació, estratègia, interès pel patrimoni i discurs per dur a terme polítiques de desenvolupament econòmic a partir dels recursos culturals. En aquell article es demanava mirar més enllà.

Malauradament, un any més tard continuem havent de mirar més enllà. Hem d’anar més enllà! Si llegiu l’article de l’any passat veureu que allò que es denunciava no ha variat gens. Bé una mica si, de Fira Medieval hem passat a Fira de Sant Eloi, malgrat hi havia molta gent que pensava que estava en la Fira Medieval. I això per què passa? La falta de lideratge polític impedeix proposar un pla d’acció ben detallat que s’inicia amb un pla estratègic i que conté la creació d’un discurs o relat, productes, plans de viabilitat, plans de màrqueting territorial, comunicació… Ja s’ha explicat altres vegades, la dinamització econòmica d’un territori a partir dels seus recursos culturals és fruit d’una estratègia col·laborativa planificada, pensada, treballada i sobretot coherent amb el territori i la seva identitat cultural.

Durant la Fira de Sant Eloi també s’ha inaugurat el Centre d’Interpretació de la Fàbrica Rojo. I he de dir que la idea m’agradava molt! La història de la Rojo a Masquefa és tant important que era necessari posar-la en valor i donar-li la importància que es mereix. I sobretot donar visibilitat als veïns que hi treballaren durant anys. Espero que tots hagueu pogut visitar l’espai i és més, us convido a que entreu i en traieu les vostres pròpies conclusions. Les meves les explico a continuació.

De nou han situat la cultura al servei de la política i el Centre, ni és Centre ni és d’Interpretació. És un bon espai de memòria, i si s’haguessin quedat amb aquest concepte ho haurien fet molt bé! Però no, han volgut anomenar-lo Centre d’Interpretació, un concepte que li va massa gran, evidencia la nul·la política cultural al nostre poble i el pitjor, el poc valor que li atorguen.Llenço algunes preguntes que espero que algú contesti algun dia:

 • Existeix projecte museogràfic?

 • Han previst pla de viabilitat?

 • I la comunicació?

 • Quines activitats s’hi desenvoluparan el dia després de l’obertura?

 • S’ha previst com és el retorn a la ciutadania en general i als veïns de Masquefa en particular? Les dimensions educatives, culturals, socials i també les econòmiques haurien d’estar molt present.

 • I projecte didàctic? La relació d’un Centre d’Intepretació amb els escolars és bàsica per treballar elements com el coneixement del territori, la identitat…

 • Qui és el director del Centre d’Interpretació?

 • I per acabar i no fer més preguntes… quin horari té?

Quins són, entre d’altres, els elements clau en les polítiques culturals a nivell local? 

 1. Legitimació dels projectes culturals: és necessària la identificació de la societat amb els projectes. Per tant cal reflexionar sobre els mecanismes que afavoriran la participació ciutadana.

 2. Ciutadania: els ciutadans són l’eix central de les polítiques culturals. Cal preguntar-se: Com beneficiaran les accions o projectes als veïns del territori?

 3. Planificació: és valorar, és coneixement i és estudi de les realitats. És tenir visió global i transversal del territori que permet fer un ús coherent dels recursos en els projectes culturals.

Si desenvolupem polítiques culturals amb aquests criteris aconseguirem l’èxit, és a dir, no només s’inaugurarà un continent amb més o menys contingut. També aconseguirem que contingut i continent treballin totes les dimensions de la societat que els acull i els dóna legitimitat. Aquesta és la mirada!

Espero que aquestes reflexions siguin de vostre interès.

Daniel Gutiérrez Espartero
Consultor en Patrimoni Cultural
dgutierrez@diagnosiscultural.com

[ Fer comentari ]

Masquefí
10/01/2014
20:29

Una mirada intel·ligent, professional i encertada. Lamentablement aquestes iniciatives com el Centre d'Interpretació de la Rogelio Rojo, improvisades, fetes de presa i corrents i sense planificació, no donen la resposta adequada a les necessitats culturals del municipi, sinó que neixen d'una necessitat política de curta volada, pensada únicament per fins electorals.

Cescs
22/10/2014
11:20

Sempre parlen els mateixos de la mateixa manera. A veure, actueu i no critiqueu mes! Tot i que quan alguns heu estat al capdavant i heu tingut l'oportunitat d'actuar no ho heu sabut fer. Hi ha i teniu molta feina, pero per fer feina cal treballar, i no criticar.

[ Fer comentari ]

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 

Juliol2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304

Activitats recomanades:acpg

  Un producte de:

www.aMartorell.com