Nou alliberament de tortugues d’estany a Ivars i Vila-Sana

 [Veure 1 comentari]
30/06/2015

Un grup d'infants que participen a la Setmana Natural de l' Estany d'Ivars i Vila-sana van alliberar cinc tortugues d’estany (Emys orbicularis), 3 mascles i 2 femelles, a l'Estany, per a continuar potenciant la població d’aquesta espècie protegida i amb alt risc d’extinció a Catalunya.

 Aquest reforç es fa en el marc del projecte d’introducció d’aquesta espècie a l’estany d’Ivars i Vila-sana gràcies a un projecte que va iniciar-se l’any 2010 en què col·laboren el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, la Fundació Catalunya- La Pedrera, el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Universitat de Lleida (UdL) per a contribuir a minimitzar la pressió del factor extinció sobre les tortugues d’estany a través de l’assoliment d’una població estable en un hàbitat que és considerat com a prioritari per a la seva conservació. En aquesta ocasió l’alliberament ja s’ha fet directament a la bassa principal de l’estany després que s’hagi comprovat que els exemplars introduïts anteriorment s’havien aclimatat bé i prosperen; en les ocasions anteriors, l’alliberament es feia en una bassa d’aclimatació. L’alliberament ha anat a càrrec dels infants que participen a la setmana natural de l’estany.

Des de l’inici el 2010, en total s’han alliberat 25 exemplars a l’estany d’Ivars i Vila-sana. Totes procedeixen del CRARC i han estat seleccionades genèticament per assegurar que es tracta de l’ecotip adequat per aquest territori. Des que va començar el projecte, s’han fet treballs de radioseguiment i de recaptura d’exemplars alliberats anteriorment amb trampes per a comprovar-ne l’evolució. S’ha constatat que els individus mostren una bona adaptació i un augment molt significatiu del seu pes I mida. Per exemple, un dels exemplars alliberat l’any 2012 amb un pes de 113 grams va ser recapturat un any després amb un pes de 279 grams i recapturat de nou el 2014 amb un pes de 360 grams. En un altre cas, un exemplar alliberat l’any 2013 amb un pes de 201 grams es va recapturar el 2014 i pesava 320 grams.

El projecte d’introducció de la tortuga d’estany a l’estany d’Ivars i Vila-sana compta amb el suport econòmic de la Fundació Catalunya-La Pedrera i el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana.

El projecte també ha comportat la instal·lació de diferents trampes per capturar tortugues no autòctones, com són les tortugues anomenades de Florida. A l’estany pràcticament no n’hi ha, però s’intenta que no prosperin retirant les que es puguin trobar.