La tortuga d'estany comença a establir-se a Ivars i Vila Sana

 [Veure 3 comentaris]
29/03/2017

La troballa d’una cria de tortuga d’estany (Emys orbicularis) a l’estany d’Ivars i Vila-sana ha constatat la primera reproducció d'aquesta espècie protegida i en alt risc d’extinció, que des de 2010 és objecte d’un projecte de reintroducció a l’espai. El projecte està impulsat pel Consorci de l’Estany d’Ivars i Vilasana, la Fundació Catalunya-La Pedrera, el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Universitat de Lleida.
 

Si be en les tasques de seguiment s'havien observat intents de posta, no ha estat fins ara, que s'ha confirmat la seva reproducció. La troballa, feta per part d’una visitant de l'espai, confirma que l’espècie està començant a fer-se seu l'estany d'Ivars i Vila Sana. De les dues tortugues aquàtiques autòctones de Catalunya, la d’estany és la que es veu més amenaçada, ja que s’estima que arreu del territori queden no més d'un miler d’exemplars, concentrats en uns pocs nuclis, com el Delta de l’Ebre, la Sèquia Major de Salou, el Baix Ter, i els estanys de Banyoles i
Sils.

Des que es va iniciar el projecte s’han alliberat una trentena de tortugues d’estany joves i adultes, totes procedents del CRARC. Algunes d’elles han estat criades en captivitat i també seleccionades genèticament per tal d’assegurar-se que es tracta d'una varietat pròpia de Catalunya.

El projecte està finançat pel Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i per la Fundació Catalunya-La Pedrera, que treballa per la recuperació i la divulgació del patrimoni natural de Catalunya, i en els primers anys també va comptar amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, que va fer radioseguiment dels primers exemplars alliberats.

L’objectiu d’aquest programa de reintroducció és, minimitzar la pressió del factor d’extinció sobre les tortugues d’estany a través de l’assoliment d’una població estable en un hàbitat considerat prioritari per a la seva conservació.