Colla de Ball de Bastons de Masquefa

Cercador
Pàgina principal >> Les Noticies >> Crònica de la ballada en la cercavila de la Festa Major de Masquefa
Contacte
noticies
De cam?? a la pla??a

Crònica de la ballada en la cercavila de la Festa Major de Masquefa

26/07/2010
Dissabte, 24 de juliol va tenir lloc a Masquefa la tradicional Cercavila de la Festa Major en la qual hi participen gegants, bèsties, grallers, timbalers i bastoners. Enguany la Colla de Ball de Bastons de Masquefa ha estat present amb tres colles: Oficial, de Primer Any i Veterans, sent un total de 23 balladors i un flabiolaire els que les composaven.
 
A les 17:30h., hom havia convocat les tres colles a l’Aglà de l’Alzinar per tal de canviar-se re roba i rebre les darreres indicacions abans de començar l’esdeveniment. A les 18:20h. La comitiva bastonera es dirigia al cap damunt del carrer Serralet, on havia de començar la seva exhibició de danses antigues. A les 18,30h. Iniciaven el seu espectacle davant de cal Tabola, seguit d’un públic que es va anar incrementant gradualment en persones fins a les 19,00h., quan els bastoners es situarem davant la Torre dels Lleons per tal d’esperar la resta de la comitiva festiva que sortirà de dins el pati de la Fàbrica. L’ordre professional d’entitats va ser el següent: Bastoners – Tabals grans – Cuca de l’Isidre – Geganters i grallers – Tabals de Sant Boi i Gegants de Masquefa.
El ritme de la passada anava a càrrec de la nostra entitat, ço és: cada vegada que paràvem per ballar també ho feien la resta d’entitats, coincidint amb els punts d’avituallament on es podia beure aigua i vi amb gasosa.
La Cercavila va ser bastant fluida, pel que podia haver estat... i va anar des de l’anomenada Torre dels Lleons fins a la Plaça de l’Esglèsia. Seguidament hom va reprendre la marxa fins a la Plaça de l’Ajuntament. En diferents moments es van afegir en algun ball l’Antoni Albiol Mercader, la Núria Brossa Almirall, la Laura Cid Albiol, el Pere Aloy Vallès i la Eva Lavado Esteve.
Acabada l’actuació davant la Casa de la Vila, la comitiva de la Cercavila va engegar en direcció la Plaça Josep Mª Vila (L’Alzinar) i l’ordre de passada va canviar puig s’havia afegit el Drac Bofut, quedant així:
Bastoners – Drac Bofut – Tabals Petits – Tabals Grans – Cuca de l’Isidre – Geganters i Grallers – Tabals de Sant Boi i Gegants de Masquefa.
En arribar al Carrer de les Escoles, els gegants van fer la seva plantada. Pocs minuts després l’Elena Fàbregas va anunciar la nostra entrada a plaça. De primer ho va fer la Colla Oficial, en formació i a ritme de les Paneretes. Un cop situats, la Colla va executar el Ball de la Colla Oficial, dansa de nova creació i que ha tingut una gran acollida entre tots els bastoners.
Acabada la dansa hom va procedir a realitzar la Cerimònia de canvi de pals infantils pels d’adult. En tant l’Elena Fàbregas anomenava a cada un dels nou bastoners i bastoneres que integren la Colla Oficial, el Cap de Colla els hi anava recollint els pals infantils i els hi canviava pels d’adult.
Acabada la Cerimònia, la Colla de Veterans va entrar a Plaça al ritme de la Processó i, darrera en un grup de quatre, la Colla de Primer any. Un cop tots hi van ser-hi van executar plegades un Ball nou florit, que va ser la darrera ballada pública de la Temporada 2009-2010 i la primera que realitzava la Colla Oficial amb els seus pals reglamentaris.
Després, els membres de les Colles Oficial i de Primer, pares i mares i el Cap de Colla van anar a prendre un bany a la Piscina de l’Alzinar.
A les 21:15 els banyistes i altres amics van anar al pati de la Fàbrica Rogelio Rojo per tal de sopar conjuntament amb la resta d’entitats que han participat enguany en la Cercavila de la Festa Major.

 

Crònica de la ofrena a Missa Major de Sant Magdalena

 

Dimarts 20 de juliol vam rebre una trucada telefònica de mossèn Josep Maria, rector de les parròquies de St. Esteve Sesrovires, La Beguda i Masquefa en la qual ens demanava de participar en la missa major del dia de Sta. Magdalena.
Com be sabeu, de fa anys que els gegants del nostre poble fan una ofrena floral durant la celebració de l’eucaristia en aquest dia. Aquests elevats personatges, juntament amb la Coral de l’Alzinar, i la Cobla Orquestra Montgrins representaven l’esperit tradicional i cultural de la nostra vila. Enguany, amb molt d’encert, mossèn Josep Maria ens ha demanat d’afegir-nos a aquest acte i ens ha pregat de fer-ho amb dos balls a dins l’església.
A les 12:15h. de dijous 22 de juliol, la Colla Oficial, juntament amb dos balladores de la Colla de Primer, vestits i apunt, es van aplegar a la Placeta de l’Església per tal d’assajar la cerimònia d’entrada i ofrena a la nostra patrona. A les 12:40h., després que l’Isidre i la Magdalena presentessin un ram de flors, els bastoners van fer entrada en formació pel corredor principal de l’església de Sant Pere. A l’avantguarda hi anava un banderer, seguidament els vuit balladors i darrera aquests un altre banderer. Tancant la formació hi anava el flabiolaire que va iniciar l’entrada amb la melodia de Les Paneretes. Arribats davant l’altar, la comitiva va escoltar el cop de pal que va donar el capità de colla (en Roger Vázquez Claravalls), indicació de que tota la comitiva féssim una genuflexió davant el Sagrari, com a signe de respecte. Tot seguit, va donar un altre cop de pal i tots ens vam alçar per tal de procedir amb el ball. Els banderers es van situar a banda i banda de l’altar, tancant el rotlle de balladors, i aquests es van disposar de cara els fidels. Vam executar un Ball nou florit. Després, mentre el públic esclatava en aplaudiments, els dos banderers es van canviar per dos balladors. Llavors vam executar un Rotllet. Acabat el ball, un banderer va sortir per la part dreta de l’altar seguit d’una fila de balladors mentre l’altre banderer sortia pel cantó oposat, també seguit d’una altra fila de dansaires.
Sent el primer any que ho fem, encara no podem dir que haguem instituït una tradició, però si l’any vinent ens ho demanen de fer procurarem executar-ho de la mateixa faiçó perquè va sortir molt maco i molts dels presents es van emocionar amb la nostra actuació.

 

 
Les fotografies d’aquest dia les podreu trobar en l’apartat de FOTOGRAFIES de la nostra web: amasquefa.com/bastoners.

 

Encara no hi ha comentaris ... i si hi dius la teva?   [ Fer comentari ]

   
El teu comentariEnviant desde: 52.70.240.171  
Escriu el teu comentari, a continuació els quatre caracters de seguretat i finalment "Publicar comentari".
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)

Publicar comentari         

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405





  Un producte de:

 www.atotarreu.com

  Col.labora:

www.masquefa.cat